Puglia in het naseizoen

Puglia, de prachtige regio in zuid Italie, is een ideale regio om op vakantie te gaan in het naseizoen. September en oktober zijn heerlijke maanden om te komen genieten van al het moois wat Puglia te bieden heeft. De temperatuur ligt gemiddeld nog steeds rond de 25 graden en de avonden zijn nog aangenaam warm. Zeker wanneer u wat dichter bij de kust in een vakantiewoning verblijft. Eind september is het zeewater namelijk op z'n warmst. 

Relaxen in Puglia

In september keert de rust weer terug in Puglia. De Italianen gaan weer aan het werk, en de meeste buitenlandse toeristen met kinderen keren ook weer huiswaarts. Het vakantiegevoel blijft echter. Strandtenten zijn nog open, het weer is nog goed en de restaurant blijven u gewoon ontvangen. Een ideale periode om te komen relaxen in Puglia. Lekker op het strand liggen, of en toe de warme zee in, en een heerlijk glas wijn bij de lunch. Dit relaxen kunt u uiteraard combineren met het bezoeken van een aantal leuke steden. 

Pugliese steden in het naseizoen

U heeft het vast ook wel een gedaan, een Italiaanse stad bezoeken in de juli of augustus. Niet echt ideaal. In het naseizoen is het echter een feest, de steden pakken hun normale ritme weer op en u kunt rondlopen zonder dat u elke bezienswaardigheid bezweet moet bekijken met honderden andere geinteresseerden. Het aantal bezienswaardigheden blijft in het Pugliese naseizoen gewoon gelijk, u hoeft het alleen met veel minder mensen te delen. Een ideale periode dus voor een stadsbezoek in Puglia. De volgende steden kunnen we van harte aanbevelen om een te bezoeken:

Lecce, naar onze mening een van de mooiste steden van Italië.

Alberobello, een zeer bijzonder stadje met de bekende trulli huizen.

Ostuni, de prachtige witte stad met zicht op zee.

Gallipoli, met een bijzondere ligging van het historische centrum.

Otranto, een parel aan de Adriatische kust.

Monopoli, een relaxed kuststad met bijzonder historisch centrum

En nog vele andere leuk kleine en grotere steden. 

De leukste naseizoen provincies van Puglia.

Wat zijn nu de leukste delen van Puglia om in het naseizoen te bezoeken? Eigenlijk kunt u alle provisies bezoeken in september en oktober, maar de beleving is wel totaal verschillend. Vooral  in de Gargano en de bij Ionische kust richt men zich historisch gezien vrijwel alleen op Italiaanse vakantiegangers. Dit houdt in dat het overgrote deel van het toerisme stop na augustus, en na 15 september ook veel openbare faciliteiten die speciaal voor in het elven zijn geroepen niet meer open. Denk hierbij aan strandtenten, winkeltjes langs de boulevard en openbare zwembaden. Zoekt u rust en lege stranden met heerlijk helder water? Dan kunt u deze regio's zeker bezoeken. Zoekt u een gezellig vakantiedrukte, dan zijn deze regio's in september en oktober niet aan te raden. De steden zoals Galliopoli en Vieste zijn overigens weer wel aan te raden, deze blijven gezellig druk.

De regio tussen Bari en Brindisi blijft eigenlijk vrijwel het gehele jaar door een mooie regio om te bezoeken. Het toerisme in deze regio is later op gang gekomen en heeft zich meer gericht op de buitenlandse toerist. Het blijft hier het gehele jaar door gezellig, zeker aan de kust. De openbare faciliteiten blijven hier langer open. Eigenlijk maakt de toerist hier meer onderdeel uit van het dagelijkse leven, waardoor u meer het gevoel krijgt dat u een van de Italianen bent. Een algemene tip is overigens om in het naseizoen, en zeker laat in het naseizoen, dichter bij de kust te verblijven. Omdat het zeewater nog heerlijk warm is zijn de avonden aan de kust een stuk warmer dan in het binnenland. 

Wat te doen in het naseizoen?

De basis voor een vakantie in het naseizoen is volgens ons het genieten van het Italiaanse leven, eigenlijk niet heel anders dan in het hoogseizoen. Genieten van de heerlijk Pugliese keuken met de mooiste eenvoudige gerechten met fantastische verse ingredienten. Het fijne klimaat, de bijzondere cultuur en de enorm vriendelijke en behulpzame mensen. Gewoon even deel uit maken van het dolce vita gevoel. Echter begrijpen we ook dat u wat wilt doen, zien of leren. Daarom wordt er in Puglia ook in het naseizoen meer dan voldoen georganiseerd. Hieronder vindt u enkele evenementen die wij erg kunnen aanbevelen:

Bacco nelle Gnostre in Nocci, een heerlijk culinair evenement waar wijn en locale traitionele producten en gerechten lokaal staan. dit evenement duurt 2 dagen, 10 en 11 november.

Red Bull Cliff Diving World Serie. Een geweldig spectaculair evenement bij de kliffen van Polignano a Mare, een must voor de adrealine junky. Tegelijk een mooie gelegenheid om deze mooie kuststad te bezoeken. Hier treft u ook het wereldberoemde restaurant Grotta Palazzese, voor een culinair hoogte punt.

Opera in Lecce, 26 en 28 oktober zal Fedora van Umberto Giordano worden opgevoerd. Een echte aanrader, leuk om te combineren met een bezoek aan deze prachtige stad.

Terug in de tijd dat kan op 7 oktober in het plaatse Casamassima. Hier wordt met 400 figuranten een middeleeuws verhaal nagespeeld. Een prachtige setting, erg leuk om te zien.

Houdt u van fotografie? Dan is Phest festival in Monopoli een aanrader. Overal in de stad vindt u prachtige foto's en kunstwerken. van 6 september tot 4 november.

Voor wijnliefhebber is de periode van september tot oktober ook een feest. U kunt op verschillende plaatsen helpen met de druiven pluk, een cantina aperte bezoeken. Of een gewone proeverij bijwonen bij een van de vele wijnproducenten die Puglia rijk is.